Pagina's

maandag 12 januari 2015

''Wat de boer niet kent.. dat eettie niet''

Wie denkt dattie naar Indonesië moet om rare dingen te eten heeft het mis. Ook Nederland heeft zo z'n streekgerechten waarbij je wel 2 keer nadenkt voordat je het in je mond steekt.

Door wonen bij T&K twee ras echte Zwollenaren maak ik af en toe kennis met noordelijke streekgerechten waar ik mijn moeder wel eens over heb horen praten.

Gisteren was het weer zo ver. Balkenbrij in de pan voor de zondagse warme lunch. Ik dacht altijd dat dit een soort pap was. Maar niets is minder waar.

T vertelde dat ze vroeger zelf ook wel balkenbrij lieten maken als ze een varken naar de slacht brachten. Balkenbrij was net zo iets als bakworst, dat werd vroeger gemaakt in een grote pan. Daar werden alle poten, kop, lever, darmen (alle ingewanden) van de varken gekookt in een grote pot en dan werd het vermalen. Onder aan de pot zat dan een soort kraantje waar de drab uit liep. TJa een heel smakelijk verhaal is het niet. Maar zo werden wel alle onderdelen van het varken gebruikt.
Nederlandse zuinigheid. . Of Nederlandse lekkernij..?

Balkenbrij bevat dezelfde ingrediënten als bakworst en is lekker gekruid met kruidnagel e.d. maar goed toen ik eenmaal wist wat Balkenbrij inhield was mijn enthousiasme om wat nieuws te proeven wel iets wat bekoeld ;)
Maar toch wel even proeven..
Mijn conclusie?
De smaak was oké, soort van gebakken stoofperen.  Maar omdat ik wist wat er in zat is het gebleven bij proeven en heb ik me te goed gedaan de overheerlijke verse pompoensoep die K had gemaakt en de afbakbroodjes.
Als toetje stond er appelcrunch op het menu. Die had ik gemaakt.
hmm dat ging er goed in op deze stormachtige zondagmiddag.

Zonder suiker.. naja bijna dan.. want er zat wel honing in. En wel de honing van de bijen van mijn klasgenoot. Heerlijk die Lelystadse honing!

Een goedkoop recept en je kunt eindeloos variëren, met of zonder honing, walnoten of hazelnoten of abrikoos erdoor. Maar ik hielden we het bij simpel en goedkoop. Het enige wat ik hoefde te halen was de roomboter, die hadden we niet in huis.

Ingredienten?

Voor de vulling:
3 elstar appels
handjevol rozijnen
kaneel
honing

Voor de crunch:
30 gram roomboter
100 gram havermout

De appels schillen en in blokjes in een glazen ovenschaal (schaal even invetten) rozijnen erbij, flink wat kaneel er Door roeren, eventueel er wat honing over lepelen (2 eetlepels)

Voor de crunch kneed je de boter en havermout tot een korrels en doe je dit over de appels heen. Even aandrukken. En viola..

30 minuten op 180 graden in de oven en je hebt een heerlijk gezond toetje voor 4 personen. En zo bleef er ook wat over voor de moeder van K, zij is al in de 80 en kwakkeld wat met haar gezondheid. Een zelfgemaakt toetje zal haar vast goed smaken.

Trouwens een lekkere toet slagroom erbij maakt het nog lekkerder. Hmmm





1 opmerking:

  1. Die balkenbrij lijkt me geen pretje maar jou toetje....mmmmmm
    Dat ga ik met de meiden ook eens maken.

    liefs Dieneke

    BeantwoordenVerwijderen